Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rezultati dugogodi{njeg rada

Povod razgovoru je ispunjenje olimpijske norme trojice subotičkih biciklista. Što to praktički znači i tko će od njih predstavljati svoju zemlju i grad na OI u Pekingu?
Znakovito je kako su čak tri bicik-lista rođena u Subotici, od kojih neki danas voze za druge ekipe, uspjeli biti i službeno registrirani kao potencijalni kandidati za odlazak na Olimpijske igre. To su: Zsolt Der, Josip Dulić i Gabor Kasza. Tko će i konačno nastupiti u Pekingu još uvijek nije poznato.
Koji rezultat je potrebno ostvariti za stjecanje statusa olimpijskog kandidata?
Prije svega je potrebno ispuniti olimpijsku normu, koja podrazumijeva osvajanje naslova državnih prvaka, pobjede na nekim etapnim utrkama, koje se  boduju za međunarodnu biciklističku federaciju i osvajanje tzv. UCI bodova, odnosno istoimene norme.
Koliko natjecatelja u biciklističkom sportu će predstavljati Srbiju na Olimpijadi?
Državne boje na predstojećim OI  branit će dva natjecatelja, od koji je jedan za sada siguran. U pitanju je Ivan Stević, koji trenutačno vozi za momčad »Toyote« u SAD, a drugi olimpijac će biti izabran između navedene trojice Subotičana.
Što je, pokraj ove olimpijske selekcije, najveći uspjeh subotičkog biciklizma u posljednjih nekoliko godina?
Bilo je dosta lijepih i značajnih rezultata, ali je ono što je Gabor Kasza uspio napraviti prošle godine jednostavno nadilazi sve ostale domete subotičkog biciklizma. On je, naime, uspio objediniti titule državnog prvaka u sljedećim disciplinama: drumska vožnja, vožnja na kronometar, u kriterijumskoj vožnji i na koncu, u brdskoj vožnji. Tako nešto nitko s naših prostora nije nikad uspio niti u bivšoj zajedničkoj državi.
Pa i pokraj svega, on nije prvi kandidat za odlazak na OI?
U pitanju je ipak mladi natjecatelj koji ima svega devetnaest godina i pred njim je zasigurno blistava biciklistička karijera, ali u ovom trenutku stanovitu prednost glede odlaska na OI ima Zsolt Der, koji, kao senior, ima znatno više tzv. UCI bodova.
U čemu je najveća zasluga ovih lijepih rezultata biciklističkog sporta na subotičkom prostoru?
Ovaj zbilja lijepi rezultat plod je dugogodišnjeg angažmana ljudi u našem klubu, jer niti jedan veći uspjeh ne može doći preko noći. U tu svrhu smo uspjeli iškolovati četiri trenera koji posjeduju i međunarodne trenerske licencije i koji danas rade s određenim kategorijama natjecatelja. Također i grad Subotica je na određeni način shvatila biciklistički potencijal, te su i ulaganja u ovaj sport veća.
Koliko natjecatelja broji biciklistički klub »Spartak Vetzavod«?
U klubu danas trenira dvadesetak biciklista-natjecatelja, što je i optimalan broj, jer više i ne bi mogao financijski uzdržavati. Opet, na utrke idemo s najviše pet do šest natjecatelja.
Kako se odvija pripremni proces tijekom zimskog razdoblja?
Već godinama ostvarujemo dobru suradnju s klubom dizača tegova i tjelesnu pripremu tijekom zime obavljamo u njihovim prostorima. Glede ostalih dodatnih aktivnosti, poput plivanja ili klizanja, i to uspijevamo osigurati našim natjecateljima.
Zima se polagano bliži kraju i slijedi početak nove natjecateljske sezone. Gdje će biti start?
Već trećeg ožujka Gabor Kasza će sudjelovati na međunarodnoj utrci u Trstu (Italija), odmah zatim slijedi »Istarska magistrala« u Poreču (Hrvatska) i potom slijedi nastup na »Memorijalnoj utrci kralja Nikole« u Crnoj Gori.
Kakav je osjećaj biti na čelu kluba koji je, u ovom trenutku, zaslužan za stvaranje čak tri respektabilna državna reprezentativca u biciklizmu?
Osjećaj je zbilja lijep, osobito ako uzmemo u obzir kako od desetorice članova državne reprezentacije čak trojica potječu iz Subotice, iz našeg kluba, a na teritoriju Srbije aktivno djeluje nekih četrdeset klubova.                                        g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika